Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Trampolinerand vervangen? Complete gids voor de juiste keuze

Trampolineranden spelen een cruciale rol in de veiligheid en het plezier van trampolinespringen. Of je nu een nieuwe trampoline koopt of de randen van je huidige trampoline wilt vervangen, het kiezen van de juiste rand is essentieel. In deze gids nemen we je mee door alles wat je moet weten over trampolineranden – van de verschillende soorten en maten tot de materialen en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een Trampolinerand?

Een trampolinerand, ook wel veiligheidsrand of beschermrand genoemd, is een dikke, beschermende laag die de veren en het frame van een trampoline bedekt. Deze rand voorkomt dat springers in contact komen met de harde onderdelen van de trampoline (zoals het frame en de veren), wat letsel kan voorkomen. Trampolineranden zijn meestal gevuld met schuim en bedekt met een weerbestendige buitenlaag, zoals PVC of PE (Polyethyleen).

Zwarte trampolinerand

Waarom zijn Trampolineranden Belangrijk?

Veiligheid
De belangrijkste functie van een trampolinerand is het verhogen van de veiligheid. De rand bedekt de metalen veren en het frame van de trampoline, waardoor de kans op verwondingen aanzienlijk wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk voor kinderen, die vaak minder aandacht hebben voor de rand van de trampoline tijdens het spelen.

Trampolinerand over de veren en het frame

Bescherming van de Trampoline
Naast het beschermen van de springers, beschermen trampolineranden ook de trampoline zelf. Ze voorkomen dat vuil en puin zich ophoopt in de veren, wat kan leiden tot roest en andere schade. Bovendien helpen ze de levensduur van de trampoline te verlengen door de onderdelen tegen de elementen te beschermen.

Comfort
Een goede trampolinerand zorgt ook voor meer comfort tijdens het springen. Ze bieden een zachte landing als iemand per ongeluk op de rand springt en zorgen ervoor dat de trampoline er netter en aantrekkelijker uitziet.

Soorten Trampolineranden

Bij het kiezen van een trampolinerand is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten randen zijn, afhankelijk van het type trampoline dat je hebt. Er zijn trampolineranden voor trampolines op poten, inground trampolines en volledig ingegraven trampolines. Elk type rand heeft unieke kenmerken en functies die aansluiten bij de specifieke behoeften van de trampoline.

 1. Trampolineranden voor Trampolines op Poten
  • Omschrijving: Dit zijn de meest voorkomende randen, ontworpen voor trampolines die op poten staan en boven de grond zijn geplaatst. Deze randen zijn vaak dik en breed om de veren en het frame van de trampoline volledig te bedekken.
  • Kenmerken: Ze zijn gemaakt van duurzame materialen zoals PVC of PE en hebben een stevige schuimvulling voor optimale bescherming. Deze randen worden stevig vastgezet aan het frame en kunnen ook helpen om te voorkomen dat kinderen of huisdieren onder de trampoline kruipen.
  • Voordelen: Ze bieden uitgebreide bescherming en zijn meestal eenvoudig te installeren en te onderhouden.
 2. Trampolineranden voor Inground Trampolines
  • Omschrijving: Inground trampolines zijn gedeeltelijk in de grond ingebouwd, waardoor ze dichter bij het grondoppervlak liggen dan trampolines op poten. De rand voor dit type trampoline is speciaal ontworpen om vlak op de grond te liggen en een naadloze overgang te creëren tussen de trampoline en de omliggende grond.
  • Kenmerken: Deze randen zijn vaak breder en hebben extra versteviging om de rand van de trampoline te beschermen en het risico op vallen te minimaliseren. Ze zijn meestal voorzien van ventilatiegaten om luchtstroom mogelijk te maken, wat voorkomt dat de trampoline opwaait tijdens het gebruik.
  • Voordelen: Inground randen bieden een meer geïntegreerde en esthetisch aantrekkelijke oplossing, en ze verminderen de hoogte van de val, wat extra veiligheid biedt.
 3. Trampolineranden voor Volledig Ingegraven Trampolines
  • Omschrijving: Volledig ingegraven trampolines zijn volledig in de grond verzonken, waardoor hun bovenkant gelijk is aan het grondoppervlak. De randen voor deze trampolines zijn ontworpen om een strakke, vlakke afwerking te bieden die direct op de grond aansluit.
  • Kenmerken: Deze randen zijn meestal dunner en steviger, omdat ze niet boven de grond uitsteken en de trampoline naadloos laten aansluiten op het gazon of de bestrating. Ze zijn ontworpen om bestand te zijn tegen constante blootstelling aan de grond en om waterafvoer mogelijk te maken, wat belangrijk is voor de stabiliteit en duurzaamheid.
  • Voordelen: Ze zorgen voor een strakke, ononderbroken look en zijn ideaal voor gezinnen die veiligheid en een mooi uiterlijk combineren. Ze vereisen ook minder onderhoud en bieden maximale veiligheid door het elimineren van valhoogte.
Hoge kwaliteit trampolinerand van Salta

Hoe Kies je de Juiste Trampolinerand?

Het kiezen van de juiste trampolinerand kan overweldigend lijken, maar met de juiste informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

 1. Maat
  De maat van je trampoline bepaalt de maat van de rand die je nodig hebt. Voor een ronde trampolinerand meet je de diameter van je trampoline (van rand tot rand) om ervoor te zorgen dat je de juiste maat koopt. Voor een rechthoekige trampolinerand meet je zowel de breedte als de lengte van de trampoline.
  Vergeet niet om ook de breedte van de rand te overwegen, zodat deze de veren volledig bedekt. Meet daarvoor ook even de lengte van de veren op, zodat je zeker weet dat de rand over de veren heen valt. Liever iets te breed, dan iets te kort!
 2. Dikte
  De dikte van de rand is belangrijk voor zowel de veiligheid als het comfort. Een dikkere rand biedt meer bescherming en is comfortabeler om op te landen. Overweeg dikkere randen als je trampoline intensief wordt gebruikt. Goedkope randkussens hebben een vulling van ongeveer 1 cm dik, terwijl betere randkussen een vulling hebben van 2,5 cm of meer.
 3. Materiaal
  Trampolineranden zijn meestal gemaakt van PVC of PE. PVC is duurzamer en weerbestendiger, terwijl PE lichter en vaak goedkoper is. Kies het materiaal dat het beste past bij jouw behoeften en de omstandigheden waarin de trampoline wordt gebruikt.
 4. Bevestiging
  Controleer hoe de rand aan de trampoline wordt bevestigd. Goede randen hebben stevige banden of lussen die ervoor zorgen dat de rand goed op zijn plaats blijft zitten, zelfs tijdens intensief gebruik.
 5. Prijs
  Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het vaak de moeite waard om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige rand. Duurdere randen gaan vaak veel langer mee en bieden betere bescherming, wat op de lange termijn kan leiden tot kostenbesparingen.

Installatie en Onderhoud van Trampolineranden

Installatie
Het installeren van een trampolinerand is meestal een eenvoudig proces. Begin met het verwijderen van de oude rand (als je die vervangt) en leg de nieuwe rand uit rond de trampoline. Bevestig de rand stevig aan het frame met behulp van de meegeleverde banden of lussen. Zorg ervoor dat de rand de veren volledig bedekt en strak tegen het frame zit.

Onderhoud
Om de levensduur van je trampolinerand te verlengen, is regelmatig onderhoud belangrijk. Controleer de rand regelmatig op scheuren of beschadigingen en repareer deze indien nodig. Reinig de rand periodiek met een zachte borstel en mild reinigingsmiddel om vuil en puin te verwijderen. Als je trampoline buiten staat, overweeg dan om een beschermhoes te gebruiken om de rand tegen de elementen te beschermen.

Trampolinerand groen

Veelgestelde Vragen over Trampolineranden

1. Hoe vaak moet ik mijn trampolinerand vervangen?
Dit hangt af van hoe vaak de trampoline wordt gebruikt en de weersomstandigheden waaraan hij wordt blootgesteld. Ook de kwaliteit van de trampolinerand is hierin een belangrijke factor. Over het algemeen moeten goedkope trampolineranden om de 1-2 jaar worden vervangen, terwijl een goede kwaliteit trampolinerand al gauw 5 tot 10 jaar mee gaat.

2. Kunnen trampolineranden op elke trampoline worden gebruikt?
Niet alle trampolineranden zijn universeel. Het is belangrijk om een rand te kiezen die past bij de maat en vorm van je trampoline. Controleer altijd de specificaties van de rand en de trampoline voordat je een aankoop doet.

3. Zijn er speciale randen voor ingraaf trampolines?
Ja, voor ingraaf trampolines zijn er speciale randen beschikbaar die zijn ontworpen om vlak met de grond te liggen en extra bescherming te bieden aan de randen van de trampoline.

4. Hoe kan ik mijn trampolinerand het beste opslaan?
Als je de trampoline niet gebruikt, is het een goed idee om de rand op een droge, beschutte plaats op te bergen. Dit helpt om de levensduur van de rand te verlengen en te beschermen tegen weersinvloeden.

Bekijk hier alle trampolineranden