Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Trampoline Kopen: Met of Zonder Veiligheidsnet?

Trampolines zijn een geweldige aanvulling op elke tuin. Ze bieden plezier, oefening en eindeloze uren van vermaak voor zowel kinderen als volwassenen. Maar de vraag die velen zich stellen bij de aankoop van een trampoline is: moet ik kiezen voor een trampoline met of zonder veiligheidsnet? In deze blog duiken we in de voor- en nadelen van beide opties en bespreken we ook de wet- en regelgeving rondom veiligheidsnetten.

Salta Premium Ground - Groen

De Voordelen van een Trampoline Met Veiligheidsnet

 1. Veiligheid voorop: Het belangrijkste voordeel van een trampoline met veiligheidsnet is, zoals de naam al doet vermoeden, veiligheid. Vooral voor jongere kinderen kan het veiligheidsnet voorkomen dat ze van de trampoline vallen en zich bezeren.
 2. Geruststelling voor ouders: Veel ouders voelen zich comfortabeler wanneer hun kinderen op een trampoline met veiligheidsnet spelen. Het geeft een extra laag bescherming.
 3. Langer speelplezier: Met een net kunnen kinderen en volwassenen zich vrijer voelen om te springen, draaien en nieuwe trucs uit te proberen zonder de angst om te vallen.

De Nadelen van een Trampoline Met Veiligheidsnet

 1. Esthetiek: Sommige mensen vinden dat een trampoline met net minder mooi oogt in de tuin.
 2. Onderhoud: Netten kunnen in de loop van de tijd slijten en moeten mogelijk worden vervangen.
 3. Prijs: Trampolines met veiligheidsnetten zijn over het algemeen duurder dan die zonder.

Voordelen van een Trampoline Zonder Veiligheidsnet

 1. Natuurlijke uitstraling: Zonder het net behoudt de trampoline een open en natuurlijke uitstraling in je tuin.
 2. Minder onderhoud: Zonder een net om je zorgen over te maken, zijn er minder onderdelen die kunnen slijten of vervangen moeten worden.
 3. Prijs: Ze zijn vaak goedkoper in aanschaf.

Nadelen van een Trampoline Zonder Veiligheidsnet

 1. Veiligheidsrisico’s: De kans op vallen en verwondingen neemt toe zonder de bescherming van een net.
 2. Minder gemoedsrust voor ouders: Ouders moeten waakzamer zijn als hun kinderen spelen op een trampoline zonder net.

Regelgeving over Veiligheidsnetten

Hoewel trampolines jarenlang zonder veel regelgeving zijn verkocht, is dat recentelijk veranderd. In Nederland is er specifieke regelgeving geïntroduceerd met betrekking tot trampolines en veiligheidsnetten. Volgens de nieuwe regels mogen inground trampolines en trampolines op poten niet meer zonder veiligheidsnet worden verkocht of gebruikt. Deze maatregel is ingevoerd om de veiligheid van gebruikers, vooral kinderen, te waarborgen. Enkel sport trampolines die volledig gelijk met de grond worden ingegraven, mogen nog zonder veiligheidsnet verkocht worden. Deze trampolines bevatten dan geen keurmerk voor speelgoed en de minimum aanbevolen leeftijd is dan 14 jaar.

Op de website van de NVWA wordt de volgende zin vermeldt:

Trampolines die gebruikt worden in de particuliere sfeer moeten voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen voor speelgoed.

Conclusie

De keuze tussen een trampoline met of zonder veiligheidsnet hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren, de leeftijd en ervaring van de gebruikers, en waar je de trampoline wilt plaatsen. Als veiligheid je grootste zorg is, is een model met een net waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter op zoek bent naar iets meer esthetisch en minder onderhoudsintensief, kan een trampoline zonder net geschikt zijn. Je zult de trampoline dan volledig met de grond gelijk moeten ingraven.

Ongeacht je keuze is het essentieel om altijd toezicht te houden wanneer kinderen de trampoline gebruiken en om regelmatig de trampoline te controleren op tekenen van slijtage. En vergeet niet om bij trampoline-koning.nl te kijken voor de beste trampolines, met of zonder veiligheidsnet!