Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Hoe zet je een trampoline in elkaar? Stappenplan.

Het opzetten / monteren van een trampoline kost even wat tijd, maar als hij eenmaal staat komt er heel lang plezier van. Er zijn een aantal tips en tricks waarmee je rekening kunt houden als je jouw trampoline gaat opbouwen. In dit artikel leggen we uit hoe je een trampoline in elkaar kunt zetten en waar je bij de verschillende stappen op kunt letten.

  1. Onderdelen controleren + ordenen
  2. Zet het frame in elkaar
  3. Monteer de springmat in het frame
  4. Monteer de beschermrand
  5. Monteer het veiligheidsnet

Iedere trampoline is anders, en moet op zijn eigen manier opgebouwd worden. Toch zijn er wat algemene stappen en tips voor het monteren van een trampoline. Er wordt altijd een handleiding meegeleverd, waarin de uitleg voor dat model beschreven staat. Hieronder leggen we de algemene stappen en tips uit.

Trampoline opzetten

Onderdelen controleren + ordenen

Dit is meteen een handige tip. Begin niet direct met het een en ander in elkaar te zetten, maar leeg eerst alle onderdelen neer en sorteer ze. Zo kun je meteen controleren of je daadwerkelijk alles geleverd hebt gekregen en kun je eventuele gebreken snel ontdekken. Je voorkomt op deze manier ook dat je onderdelen door elkaar haalt. Het kost dus even wat tijd vooraf, maar achteraf bespaart het je ook weer een hoop tijd en kun je lekker gestructureerd te werk gaan.

Het frame in elkaar zetten

Als je de onderdelen hebt gecontroleerd en geordend bij elkaar hebt gelegd kun je beginnen met het frame. Het is aan te raden om de framebuizen eerst in de goede volgorde op de grond te leggen voordat je ze daadwerkelijk in elkaar zet. Ook dit zorgt er weer voor dat je lekker gestructureerd te werk kunt gaan.

Monteer de springmat

Als het frame staat, kun je de springmat in het frame gaan bevestigen. De belangrijkste tip die we hier kunnen geven is dat je telkens 2 tegenovergestelde veren spant. Wanneer je namelijk aan 1 kant begint en dan rond gaat, zul je op het einde merken dat er heel veel spanning van de overkant komt. Dit maakt het moeilijk om de veren op het einde te spannen. Beter kun je dus om-en-om aan de ene kant en daarna aan de andere kant een een spannen.

Bij de meeste trampolines krijg je een verenspanner geleverd. Zo’n spanner maakt het makkelijker om de veren aan te trekken en in het frame te bevestigen. Soms wordt zo’n spanner niet meegeleverd. In dat geval kun je ook een andere veer gebruiken als verenspanner.

Monteer de beschermrand

Nu de springmat in het frame bevestigd is, kun je de beschermrand gaan bevestigen. De springmat bedekt de veren en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet met je voeten tussen de veren kunt komen. Erg belangrijk dus! Je kunt de beschermrand uitklappen en op de trampoline leggen. Daarna kun je hem zoals in de handleiding aangegeven bevestigen aan de trampoline. Let er hierbij even op dat er inkepingen zijn gemaakt voor de poten. Zorg ervoor dat je de beschermrand zo neerlegt dat elke inkeping ook daadwerkelijk bij een poot terecht komt.

Heb je geen veiligheidsnet bij jouw trampoline? Dan ben je nu klaar en kan het plezier beginnen! Als je er wel een veiligheidsnet bij hebt, moet die in de volgende stap nog gemonteerd worden.

Monteer het veiligheidsnet

De trampoline staat! Voor extra veiligheid kun je een veiligheidsnet monteren. Dit is nog even een klus. Hieronder vind je de stappen voor het monteren van het veiligheidsnet op een trampoline:

  1. Bevestig het onderste deel van de poot aan de trampoline
  2. Het net uitleggen over de trampoline
  3. Maak het net vast aan het bovenste deel van de poot van het veiligheidsnet
  4. Zet het bovenste deel van de poot op het onderste deel
  5. Klaar!

Bevestig het onderste deel van de poot

De poten waar het veiligheidsnet aan bevestigd worden, bestaan uit 2 delen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om het net te monteren. Allereerst moet je het onderste gedeelte van de poot bevestigen aan de poot van de trampoline. Dit doe je bij alle poten van de trampoline.

Het net uitleggen over de trampoline

Vervolgens leg je het net over de trampoline. Het net ligt dan dus binnen de palen, zodat je daar straks geen problemen mee krijgt. Leg de kant die straks aan de buitenkant van de trampoline moet komen boven.

Maak het net vast aan het bovenste deel van de poot van het veiligheidsnet

Nu kun je het bovenste deel van de poot van het veiligheidsnet vastmaken aan het net. Vaak is hier een handig systeem voor bedacht zodat je het makkelijk en stevig kunt bevestigen.

Zet het bovenste deel van de poot op het onderste deel

Nu gaat het bovenste deel van de poot op het onderstel deel. Het onderste deel was al bevestigd aan de poten van de trampoline. Nu begint het ergens op te lijken! Zet alle bovenste delen op een onderste deel, totdat ze allemaal staan.

Klaar!

Het veiligheidsnet is nu gemonteerd. Je hebt nu een trampoline waarop veilig gesprongen kan worden!

Voorbeeld video

Bekijk deze voorbeeldvideo van Salta om een duidelijk beeld te krijgen van hoe alle bovenstaande stappen eruit zien.