Wil je een trampoline kopen? Het kan lastig zijn om de juiste trampoline te kiezen. Er zijn een aantal keuzes die je moet maken, en een aantal belangrijke zaken om op te letten. In dit artikel leggen we je uit welke keuzes er gemaakt moet worden en waar je goed op moet letten. Zo helpen we jou om de perfecte keuze te maken tijdens het aanschaffen van jouw trampoline.
Inhoud van het artikel
De belangrijkste keuzes bij het kopen van een trampoline
Wil je in 1 keer de juiste trampoline kiezen? Dan moet je vooraf goede keuzes maken. Er zijn veel verschillende trampolines op de markt, en je zult op internet ook veel verschillende termen tegenkomen. Dit kan het nog wel eens lastig maken om de juiste keuzes te maken of het overzicht te houden.
Trampoline ingraven of op poten?
Een van de eerste keuzes die je zult moeten maken, is of je de trampoline wilt ingraven, of dat je er 1 op poten wilt. Deze keuze moet je maken voordat je een trampoline aanschaft, omdat je een trampoline op poten later niet zomaar kunt ingraven. Een trampoline op poten heeft namelijk voldoende ruimte onder het springdoek nodig om de lucht te kunnen afvoeren. Een ingegraven trampoline is speciaal ontwikkeld, zodat deze veel minder ruimte nodig heeft onder het springdoek. Het is daarom vooraf belangrijk om hierover na te denken.
Voor- en nadelen van trampolines op poten
+ Makkelijk te verplaatsen
+ Weinig moeite met opzetten (je hoeft niet te graven)
– Staat meer in het zicht
– Meer valgevaar
Voor- en nadelen van ingegraven trampolines
+ Minder opvallend in de tuin
+ Minder valgevaar
– Je kunt de trampoline niet zomaar verplaatsen naar een andere plek
– Er moet een kuil gegraven worden bij het installeren van de trampoline
Verschillende soorten ingegraven trampolines
Kies je ervoor om de trampoline in te graven? Dan zul je weer 2 keuzes moeten maken: ga je voor een trampoline die nog een klein stukje boven de grond uitsteekt, of wil je hem volledig ingraven?
Allereerst doen we een poging om enige logica te brengen in alle termen die je op internet tegenkomt. Een inground trampoline wordt door alle merken een inground trampoline genoemd. Lekker makkelijk dus! Een inground trampoline steekt een klein stukje boven de grond uit (ongeveer 20 tot 30 cm). Vroeger werden alle ingegraven trampolines Inground genoemd.
Sinds een aantal jaar zijn er ook trampolines beschikbaar die volledig worden ingegraven. Het springdoek van de trampoline ligt dan op gelijke hoogte met de grond. Helaas hebben verschillende leveranciers er hierbij gekomen om verschillende namen voor deze trampolines te gebruiken. Dit kan het tijdens je zoektocht extra verwarrend maken. Hieronder vind je enkele benamingen van de belangrijkste trampoline merken:
- Salta – Baseground trampolines
- EXIT – Groundlevel trampolines
- Akrobat – Flat to the ground trampolines
- BERG – Flatground trampolines
- Avyna – Flatlevel trampolines
Probeer te onthouden dat Inground altijd Inground heet, en dat alle andere benamingen dus verwijzen naar volledig ingegraven trampolines. Behalve natuurlijk de trampolines op poten (soms ook opbouw trampolines genoemd), maar die namen zijn wat minder verwarrend.
Rond, rechthoekig of ovaal?
De vorm van de trampoline is ook een belangrijke keuze om te maken. Er zit namelijk flink wat verschil tussen de springervaring op de verschillende trampolines. Hier lees je welke vorm trampoline je het best kunt kiezen.
Ronde trampolines
Een ronde trampoline is voor beginnende springers over het algemeen de geschikte keuze. Op een ronde trampoline is de veerspanning overal gelijk. Daardoor voelt iedere sprong hetzelfde aan. Daarnaast wijzen alle veren naar het midden, waardoor de springen bij elke sprong een klein beetje in de richting van het midden wordt getrokken. Daardoor verklein je de kans dat de springer naast de trampoline belandt.
Het nadeel van een ronde trampoline is dat deze rondom meer loze ruimte inneemt. Heb je dus een kleine tuin, of wil je de trampoline strak wegwerken in een hoek? Dan neemt een ronde trampoline misschien iets teveel loze ruimte in en wordt de ruimte op het springdoek te klein. Dan kun je beter een rechthoekige trampoline overwegen.
Voor- en nadelen van een ronde trampoline
+ Geschikt voor onervaren springers / beginners
+ Elke sprong voelt hetzelfde aan doordat de veerspanning overal gelijk is
+ De kans op een verkeerde sprong is kleiner
– Neemt meer loze ruimte in
Rechthoekige trampoline
Een rechthoekige trampoline wordt vaak gekocht voor springers die wat meer ervaring hebben. Doordat de veerspanning op de ene plek sterker is dan op de andere plek, kan er op sommige plekken hoger gesprongen worden. Ook kan de springer makkelijker op zijn plek blijven en wordt hij niet telkens naar het midden getrokken.
Een andere reden om te kiezen voor een rechthoekige trampoline, is wanneer je niet veel loze ruimte rondom de trampoline wilt hebben. Een rechthoekige trampoline gaat efficiënter om met de ruimte en is ook makkelijker weg te werken in een hoek of in een smalle tuin.
Voor- en nadelen van een rechthoekige trampoline
+ Geschikt voor ervaren springers die trucjes willen doen en hoog willen springen
+ Neemt weinig loze ruimte in en is dus geschikt voor kleine tuinen of hoeken
– De kans op een verkeerde sprong is groter
Ovale trampolines
Een ovale trampoline combineert eigenlijk de voordelen van beiden. Het is een wat ongewone vorm die je niet heel vaak ziet, maar kan veel voordelen hebben. Door deze vorm kom je ook op een ovale trampoline telkens wat meer in het midden van de trampoline terecht. Dit maakt het veiliger om te springen dan een rechthoekige trampoline. Daarnaast is een ovale trampoline minder breed dan een rechthoekige trampoline, waardoor hij minder ruimte inneemt. Nadeel is wel dat hij wat meer loze ruimte inneemt ten opzichte van de rechthoekige trampoline, waardoor je de beschikbare ruimte niet optimaal benut.
Voor- en nadelen van een ovale trampoline
+ Veilig naar de binnenkant springen
+ Minder breed dan een rechthoekige trampoline
– Niet optimaal gebruik gemaakt van de ruimte, maar beter dan bij een ronde trampoline
Welke maat trampoline koop je?
Als je een vorm gekozen hebt, kun je gaan nadenken over het formaat van de trampoline. Allereerst is het belangrijk dat de trampoline in je tuin past, en dat je er ook nog wat ruimte omheen vrij kunt houden.
Om de trampoline in te meten, heb je allereerst de afmeting van de trampoline nodig. De maat van de trampoline wordt altijd aangegeven volgens de buitenmaat van de toprail (het frame). Dit is dan ook de maat die je in de product titel ziet staan, en de ruimte waar je rekening mee moet houden. Bij ronde trampolines wordt de afmeting weergegeven als de diameter, bij rechthoekige trampolines krijg je de afmeting in lengte x breedte.
Houd er bij het kiezen van een trampoline rekening mee dat het springoppervlak van de springmat kleiner is dan de afmeting van de trampoline. Dat komt omdat er in de afmeting van de trampoline o.a. ook de trampolinerand wordt meegerekend.
Je kunt in jouw tuin de beschikbare ruimte opmeten met een rolmaat. Houdt daarbij rekening met wat vrije ruimte rondom de trampoline. Wanneer je weet hoeveel ruimte er is, kun je bepalen welk formaat trampoline voor jou geschikt is.
Het kan handig zijn om de trampoline in te tekenen in jouw tuin. Met de Garden Planner van Gardena kun je eenvoudig je tuin intekenen en kijken waar je de trampoline het liefst wilt plaatsen.
Bezoek de gardenplanner van Gardena
Verder geldt over het algemeen: hoe groter de trampoline, hoe groter het speelplezier. Echter kan een grote trampoline voor kleine kinderen te groot zijn, waardoor deze niet lekker meer springt. Om je een beetje op weg te helpen raden we onderstaande afmetingen af voor verschillende leeftijdsgroepen:
- Kinderen jonger dan 6 jaar – Niet groter dan 366 cm
- Kinderen ouder dan 6 jaar – Niet kleiner dan 213 cm
- Kinderen ouder dan 10 jaar – Niet kleiner dan 270 cm
Wanneer je weinig ruimte in je tuin beschikbaar hebt, kun je je verder afvragen of een trampoline wil de beste aanschaf voor je is. Kies jij bijvoorbeeld voor een ronde trampoline met een diameter van 183 cm, dan is de diameter van het springvlak maar +/- 140 cm, omdat er aan beide zijden nog de breedte van de beschermrand vanaf gaat. Je kunt je dan sterk afvragen of er op dit oppervlakte nog genoeg springplezier zal zijn, of dat je misschien beter een ander speeltoestel kunt overwegen.
Lees hier meer over het kopen van een trampoline voor in een kleine tuin.
Waar moet je verder nog op letten
Als je bovenstaande keuzes hebt gemaakt, ben je al een heel eind! Alsnog zul je zien dat er binnen de keuzes die jij hebt gemaakt, een divers aanbod van trampolines is. Daarom is het goed om te weten waar je verder nog op moet letten. Waarom is de ene trampoline bijvoorbeeld duurder dan de andere? Dit kan aan veel verschillende factoren liggen. We leggen het je hieronder graag uit.
Frame
De trampoline wordt opgebouwd met een frame. Het frame bestaat uit verschillende buizen en andere onderdelen die je zelf in elkaar kunt zetten. Let bij het frame goed op de buisdiameter (de diameter van de buis) en de dikte van de buiswand. Hierbij geldt: hoe groter het getal, hoe beter. Hoe breder de buis en de buiswand, hoe langer het materiaal mee gaat en hoe steviger het is.
Daarnaast is het belangrijk dat de buizen gegalvaniseerd zijn. Dit betekent dat de buis voorzien is van een roestwerende laag waardoor de buizen beter bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.
Trampoline veren
De veren van de trampoline bepalen voor het grootste gedeelte hoe fijn je op de trampoline je kunt springen. Het is dus goed om hier aandacht aan te besteden bij de aanschaf van een trampoline. De kwaliteit van de veren is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder de lengte, de dikte, de vorm en de duurzaamheid. Over het algemeen zie je dat de duurdere trampolines betere veren gebruiken, en dat de budgettrampolines minder goede veren gebruiken die vaak ook na 1 of enkele jaren al gaan roesten.
De lengte van de veren
De lengte van de veren van de trampoline zijn van grote invloed op de sprong. Een langere veer rekt verder uit dan een korte veer. De springmat zal dus verder naar beneden zakken bij een langere veer wanneer je erop springt. Bij een goede trampoline zul je dus langere veren krijgen dan bij een slechte trampoline. Omdat er in een lange veer meer staaldraad zit (wat duurder is dan gewoon staal) zul je dus ook meer moeten betalen voor een betere trampoline. Daardoor springt hij wel beter.
De dikte van de veren
Ook de dikte van de veer is van invloed op de elasticiteit van de veer. Hoe dikker de veer, hoe langer de omwenteling. Hierdoor kan de veer verder uitrekken.
De vorm van de veren
Voor trampolines is het belangrijk dat er (dubbel) conische veren erbij krijgt. Dit houdt in dat de veer in het middelste gedeelte breder is dan aan de uiteinden. De dikte neemt aan het uiteinde als het ware steeds iets af. Het voordeel hiervan is dat de krachten beter over de veer worden verdeeld. De veer zal eerst uitrekken in het middelste deel omdat hij daar een grotere omwenteling heeft. De kracht die op de veer wordt uitgeoefend wordt hierdoor gelijkmatiger verdeeld en de veer rekt daardoor gelijkmatiger uit. Je merkt dat dit tijdens het springen een soepeler effect geeft.
De duurzaamheid van de veren
Natuurlijk wil je ook dat de veren lang mee gaan. Het is erg vervelend als de veren na een jaar al gaan roesten en onveilig worden, of dat de rek eruit is en dat de trampoline daardoor niet fijn meer springt. Het is lastig om te beoordelen in welke maten een veer is behandeld, en hoe goed dit is gedaan. Je kunt er vanuit gaan dat duurdere veren (van duurdere trampolines) beter behandeld zijn en dus langer mee gaan. Kies je voor een budget trampoline, dan kan het zijn dat je de veren na 1 of enkele jaren al moet vervangen.
Beschermrand
De beschermrand van jouw trampoline zorgt ervoor dat er geen vervelende situaties kunnen ontstaan, zoals een voet tussen de veren of een landing op het stalen frame. Hierbij is het goed om erop te letten dat de goed beschermrand over het frame en de veren heen zit, zodat deze goed afgeschermd zijn. Zo voorkom je dat er vervelende ongelukken gebeuren. Hoe dikker de vulling van de rand, hoe veiliger. Het is gunstig als de vulling is gemaakt van een waterdicht materiaal (zoals Closed Cell Foam). Dit zorgt ervoor dat de rand geen vocht opneemt maar juist goed afvoert.
Springdoek
De veren van de trampoline worden met driehoeksogen aan het springdoek vastgemaakt. Deze driehoeksogen zitten vast aan het springdoek. Hoe vaker de ogen aan het springdoek zijn doorgestikt, hoe sterker ze vast zitten. Dit maakt de trampoline dus veiliger.
Midden markering
Bijna alle springdoeken zijn voorzien van een midden markering. Vaak is dit het logo van de leverancier, maar het kan ook een andere markering zijn. Het nut van de midden markering is dat de springer zich beter kan oriënteren op de trampoline en dus goed kan beoordelen waar hij zich op de trampoline bevindt. Hierdoor is de kans op een missprong kleiner, en dit maakt de trampoline veiliger.
Verankering
Het kan verstandig zijn om de trampoline te verankeren. Zeker wanneer jouw trampoline boven de grond uit komt. Een trampoline verankeren doe je vooral om te voorkomen dat hij tijdens een storm wegwaait. Maar het zorgt er ook voor dat de trampoline niet kan kantelen.
Met een trampoline verankeringsset draai je een grondanker in de grond. Vervolgens zet je de toprail van de trampoline vast aan het grondanker, en zo staat de trampoline vast. Nu hoef jij je geen zorgen meer te maken dat je trampoline wegwaait of kantelt.
Veiligheidsnet
Het kiezen voor een veiligheidsnet is tegenwoordig een stuk minder ingewikkeld. Sinds 1 januari 2021 moeten alle trampolines die boven de grond uitkomen (lees: trampolines op poten en inground trampolines) verplicht verkocht en opgebouwd worden met een veiligheidsnet. Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat de kans op letsel aanzienlijk wordt verminderd. Een nadeel is wel dat de kinderen moeilijker op de trampoline kunnen komen.
Een volledig ingegraven trampoline mag alleen zonder veiligheidsnet worden verkocht als deze rondom wordt voorzien van val dempende ondergrond. Plaats je geen val dempende ondergrond (zoals gras, houtsnippers of valdempende rubber tegels), dan zul je dus ook bij jouw volledig ingegraven trampoline een veiligheidsnet moeten plaatsen.
Keurmerken
Er zijn verschillende keurmerken voor trampolines. Tip: Koop nooit een trampoline zonder keurmerk! Een keurmerk is een zekerheid dat het product uitvoerend getest is volgens strenge regels. In de praktijk zul je verschillende keurmerken tegenkomen. In principe is 1 keurmerk voldoende, maar vaak zul je zien dat een product meerdere van onderstaande keurmerken draagt.
CE Keurmerk
Wanneer bedrijven een trampoline in Europa willen verkopen, zijn ze verplicht om een CE keurmerk hiervoor aan te vragen. Het product moet dan voldoen aan strenge Europese normen, waardoor veiligheid is gegarandeerd. Lees hier meer over CE Keurmerk.
TÜV
Een TÜV is ook een zeer strenge richtlijn voor de veiligheid van o.a. speelgoed. Producten die zijn voorzien van deze keuring staan garant voor veiligheid. Lees hier meer over TÜV.
EN 71
De EN 71 norm is een strenge norm voor speelgoed. Wanneer een product hieraan voldoet, is het een veilig product.
Trapje
Sommige trampolines op poten worden meegeleverd met een trapje. Als er geen trapje bij wordt geleverd, zijn deze vaak los beschikbaar. Een trapje maakt de op- en afstap van een trampoline veel veiliger. Het is dus altijd aan te raden om bij een hoge trampoline te kijken of er een trapje bij wordt geleverd, of dat deze eventueel los is bij te bestellen.
Garantie
Op de verschillende onderdelen zit vaak een verschillen garantietermijn. Van te voren kun je hier naar kijken. Vaak geeft de garantietermijn ook al iets weg over de kwaliteit van de producten. Zit er op je veren bijvoorbeeld maar 1 maand garantie? Dan kun je je afvragen of dat iets zegt over de kwaliteit van de veren. Bekijk voor de aanschaf van de trampoline dus welke garanties je bij het product krijgt.
Accessoires
Verder kan er bij een trampoline nog andere accessoires beschikbaar zijn. Denk aan een afdekhoes om de trampoline nog beter te beschermen tegen weersinvloeden. Of een verenhaak om de trampoline veren makkelijker te kunnen bevestigen.