Wanneer je een trampoline wilt kopen, zul je een aantal keuzes moeten maken. Al deze keuzes hebben we uitgewerkt in ons artikel: Welke trampoline moet ik kopen? En waar moet ik op letten?
Een keuze die je moet maken, is of je een trampoline op poten kiest, of dat je hem wilt ingraven. Beide soorten trampolines hebben sterke voor- en nadelen. In dit artikel proberen we je zo goed mogelijk op weg te helpen zodat je een goede keuze kunt maken.
Trampoline op poten
Een trampoline op poten heeft als voordeel dat je geen kuil hoeft te graven. Dit scheelt je een hoop werk bij het opzetten van de trampoline. Ook kun je de trampoline gemakkelijk verplaatsen en heb je geen kuil in je tuin zitten. Heb je wat extra ruimte nodig in de tuin? Dan breek je hem eenvoudig af en kun je het stuk grond waar de trampoline op stond gewoon gebruiken, zonder dat je een gat hoeft te dichten. Staat de trampoline (tijdelijk) in de weg? Dan verplaats je hem gemakkelijk naar een andere plek.
Tegelijkertijd staat een trampoline op poten erg in het zicht. Dit kan ervoor zorgen dat je minder geniet van het uitzicht in jouw tuin. Ook is een trampoline op poten iets minder veilig. Wanneer een springer de trampoline wilt betreden zal hij of zij eerst op de trampoline moeten klimmen. Hierbij bestaat het gevaar dat je naar beneden valt. Een trapje aan de trampoline maakt de kant op een ongeluk al aanzienlijk kleiner.
Ingraaf trampolines
Je kunt er ook voor kiezen om de trampoline in te graven. Het grote voordeel bij deze trampolines is dat ze veel minder hoog zijn en minder in het zicht staan. Ook is het voor de springer veel makkelijker om de trampoline te betreden. Omdat je niet meer omhoog hoeft te klimmen, kan het ook niet meer gebeuren dat je van grote hoogte naar beneden valt tijdens het betreden van de trampoline. Ze zijn daardoor extra veilig en minder gevaarlijk.
Een nadeel is wel dat je een kuil zult moeten graven waar de trampoline is geplaatst wordt. Daardoor is het opzetten van de trampoline meer werk dan bij een opbouw trampoline op poten. Je offert ook een stuk van je tuin op. Je kunt de trampoline niet zomaar verplaatsen wanneer je de ruimte even nodig hebt, omdat er onder de trampoline een grote kuil zit.
Soorten ingraaf trampolines
Voorheen waren er alleen Inground trampolines. Dit zijn ingegraven trampolines die zo’n 20 tot 30 cm boven de grond uitsteken. Deze extra ruimte is nodig om de lucht onder de trampoline te kunnen afvoeren wanneer er gesprongen wordt. Anders voel je te veel weerstand tijdens het springen en gaat de trampolinerand klapperen. Dat is een heel irritant geluid wat je niet steeds wilt horen als er gesprongen wordt.
Inmiddels hebben de meeste trampoline leveranciers ook trampolines in hun assortiment die volledig gelijk met de grond worden ingegraven. Dit is mogelijk door nieuwe technieken die de leveranciers hebben bedacht. Ze hebben dit allemaal op hun eigen manier opgepakt, maar het resultaat is hetzelfde: een trampoline die volledig gelijk staat met de grond. Helaas gebruiken de verschillende leverancier hier ook een eigen benaming voor. De meest voorkomende zetten we hieronder op een rijtje:
- Akrobat – Flat to the ground trampolines
- BERG – Flatground trampolines
- Avyna – Flatlevel trampolines
- EXIT – Groundlevel trampolines
- Salta – Baseground trampolines
Om het verschil te kunnen onthouden, hoef je eigenlijk alleen maar te onthouden dan Inground staat voor een ingegraven trampoline die nog een klein beetje (20 to 30 cm) boven de grond uit steekt. Alle andere benamingen zijn namen van de leveranciers om aan te geven dat de trampoline volledig gelijk met de grond wordt ingegraven.