Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Trampoline ingraven, hoe moet dat?

Ingegraven trampoline

Wanneer je hebt besloten dat je een ingegraven trampoline wilt hebben, wil je natuurlijk weten hoe je dat moet doen. Bij het ingraven van een trampoline is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Er komt namelijk aardig wat bij kijken. Wil je hier zelf mee aan de slag gaan? Dan vind je hieronder informatie over hoe je dat kunt doen. Je kunt het ingraven van je trampoline ook uitbesteden, zodat je hier zelf niet zoveel tijd aan kwijt bent.

Het ingraven van de trampoline kun je volgens een aantal stappen doen. Er komt ook wat voorbereiding bij kijken, wat je al kunt doen voordat je de trampoline in huis hebt. Zorg dus dat je de stappen alvast goed doorneemt, zodat je straks niet hoeft te wachten met opbouwen als je de trampoline in huis hebt.

Je kunt een trampoline ingraven aan de hand van deze 9 stappen:

  1. Bepaal het type trampoline
  2. Kies een geschikte plek in de tuin
  3. Voorbereiding – grondafvoer
  4. Controleren onderdelen
  5. Maak een mal van het frame
  6. Gat graven
  7. Maak het frame vast aan de grond
  8. Trampoline monteren
  9. Controleren trampoline

Hieronder leggen we de stappen verder uit.

Bepaal het type trampoline

Allereerst is het belangrijk dat je bepaald wat voor soort trampoline jij hebt gekocht. Er zijn namelijk 2 soorten ingraaf trampolines. Er zit een verschil tussen Inground trampolines en volledig ingegraven trampolines. Beide trampolines worden op een andere manier ingegraven, en daarom is het van belang te bepalen wat voor soort trampoline je hebt gekocht.

Een volledig ingegraven trampoline wordt volledig gelijk met de grond ingegraven. Een Inground trampoline steekt zo’n 20 tot 30 cm boven de grond uit.

Let op: een trampoline op poten kun je niet zomaar ingraven. Dat komt omdat deze trampolines hier niet voor ontwikkeld zijn. Je kunt er dan niet lekker meer op springen. Houd hier bij de aanschaf dus al rekening mee.

Kies een geschikte plek in de tuin

De kans is groot dat je dit al hebt gedaan, maar het is goed om vooraf te bedenken waar je de trampoline wilt hebben. Het is belangrijk dat je voldoende vrije ruimte rondom de trampoline hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je kind preongeluk op een hek, schuurtje of paaltje springt. Heb je een lage schutting, dan is het goed om te trampoline minimaal 50 tot 100 cm er vanaf te plaatsen.

Houdt er rekening mee dat er eventueel ook leiding etc door uw tuin kunnen lopen. Houdt hier vooraf rekening mee bij de keuze van de plek in de tuin.

Voorbereiding – grondafvoer

Misschien niet het leukste om over na te denken, maar zeker wel belangrijk! Wat ga je doen maar alle grond die je straks gaat opgraven? Kun je dit zand zomaar kwijt in je tuin, of moet het afgevoerd gaan worden? Grond kan niet zomaar bij de stort gebracht worden. Daarom is het aan te raden om vooraf na te denken over wat je met de grond gaat doen. Je kunt het bijvoorbeeld laten ophalen door een gespecialiseerd bedrijf, of een container laten bezorgen en laten ophalen als hij vol is.

Op internet vind je vaak wat in jouw geval het handigst is om te doen. Ook dit kun je allemaal al uitzoeken voordat je de trampoline hebt ontvangen.

Controleren onderdelen

Bij iedere trampoline zit een handleiding. Hierin kun jij o.a. vinden welke onderdelen er nodig zijn voor de trampoline. Leg de onderdelen netjes gesorteerd bij elkaar en controleer in de handleiding of je alle onderdelen hebt. Uiteraard doen we samen met onze leveranciers ons uiterste best om alle zendingen zo compleet mogelijk te leveren, maar er kan wel eens iets mis gaan. Als je echt iets mist, neem dan contact met ons op, dan zorgen we samen met de leverancier dat je het ontbrekende onderdeel zo snel mogelijk in huis hebt.

Maak een mal van het frame

Een hele handige tip van ons: maak van het frame een mal. Ga dus nog niet graven als je de trampoline nog niet in huis hebt. In plaats daarvan zet je het frame in elkaar zodra je hem in huis hebt. Je kunt dit nu perfect gebruiken om het gat precies af te tekenen. Zo kun je de vorm van het gat afsteken met een schep of gebruik je een spray om het af te tekenen.

Er zit een verschil in de manier van aftekenen tussen inground trampolines en groundlevel trampolines. Houdt hier dus van te voren rekening mee. Als het goed is heb je bij stap 1 al bepaald welk type trampoline jij hebt gekocht.

Groundlevel: Markeer precies de rand van de buitenkant van het frame. Zorgt dat je een duidelijke lijn tekent, zodat je hem later makkelijk terug kunt zien. Als je klaar bent, kun je het frame optillen en ergens op een andere plek neerleggen.

Inground: Kijk eerst in de handleiding van de trampoline. Hierin staat hoe ver je van de rand (ongeveer 20 cm) moet aftekenen. Dit verschilt per trampoline, maar is vaak ongeveer 15 tot 20 cm. Het frame komt namelijk om de kuil heen te staan. Vandaar dat je aan de binnenkant een randje moet overhouden bij het aftekenen.

Gat graven

Als je de markering van het gat hebt aangebracht en het frame hebt weggelegd, kun je beginnen met graven. Ook het graven van het gat moet op verschillende manieren, afhankelijk van het type trampoline dat jij hebt gekocht. Een Inground trampoline wordt namelijk over het gat heen geplaatst, terwijl een groundlevel trampoline volledig gelijk met de grond moet worden ingegraven.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet zomaar een gat kunt graven. Een ingraaftrampoline springt namelijk alleen lekker als het gat op de juiste manier is gegraven. De afmetingen van het gat verschillen niet alleen per type (inground of groundlevel) maar ook per vorm, model en maat.

Zit er in jouw tuin al een gat? Bijvoorbeeld van een andere trampoline? Neem dan eerst de afmetingen op en pas hem eventueel aan de afmetingen van de nieuwe trampoline aan.

Het is belangrijk dat er altijd een komvormige kuil wordt gegraven. Het maakt niet uit of je een rechthoekige of een ronde trampoline hebt. Het diepste punt moet precies in het midden zitten. De kuil moet niet recht afgegraven worden aan de zijkant: de grond zal dan gaan inzakken. Daarom graaf je in een komvorm.

Groundlevel: Een groundlevel trampoline komt helemaal in de kuil te liggen. Daarom moet er een randje afgegraven worden waar de trampoline op komt te liggen (A). Meet eerst de hoogte van het frame van de trampoline (of zoek deze op in de handleiding). Het randje waarop het frame komt te liggen moet ongeveer 20 cm breed zijn (B). Zoek dit ook op in de handleiding.

Vervolgens ga je vanaf het afgegraven randje naar het midden graven in een komvorm. Ga dus aan de zijkant wat stijler naar beneden, en hoe meer je richting het midden gaat, hoe vlakker je het afgraaft. Het diepste punt ligt precies in het midden (C). De afmetingen voor het diepste punt vind je in de handleiding.

Groundlevel trampoline ingraven

Inground: Bij een inground trampoline komt de trampoline over de kuil heen te staan. Als het goed is, heb je bij het aftekenen van de kuil al rekening gehouden met wat marge aan de binnenkant van het frame, zodat deze er eenvoudig overheen geplaatst kan worden. Zoals te zien in onderstaande afbeelding, wordt de trampoline geplaatst bij A. Je kunt nu de contouren van de kuil gaan afgraven (B). Graaf in het begin iets stijler, en richting het midden wat vlakker, totdat je uiteindelijk bij het diepste punt in het midden komt (C).

Inground trampoline ingraven

Maak het frame vast aan de grond

Als je klaar bent met graven, is het tijd om even wat te drinken. Dat was waarschijnlijk een flinke klus. Je kunt nu het frame er weer bij pakken en op de plek leggen waar hij moet komen. Controleer of het gat er goed uit ziet.

Eventueel kun je worteldoek neerleggen in de kuil. Hiermee kun je onkruid tegengaan. Het hoeft niet, maar we raden het wel aan. Worteldoek wordt niet altijd meegeleverd, maar sommige leveranciers doen het wel. Je maakt het worteldoek op maat en bevestigt het.

Bij een inground trampoline worden vaak bevestigingsmaterialen meegeleverd om de trampoline aan de grond te bevestigen. Doe dit zoals beschreven in de handleiding. Bij een groundlevel trampoline hoef je dit niet te doen. De trampoline ligt namelijk al helemaal vast tegen de rand in de kuil en kan dus niet verplaatsen.

Monteer de trampoline

Je kunt de trampoline nu verder monteren. Begin met het monteren van de springmat zoals der handleiding het aangeeft. Tip: span steeds tegenovergestelde veren in plaats van op 1 punt te beginnen en dan steeds 1 veer op te schuiven. Anders moet je op het laatst erg veel kracht zetten om de laatste veren te kunnen spannen.

Daarna ga je de beschermrand monteren. Leg de rand eerst goed op de veren. Zodra hij goed zit kun je hem gaan vastmaken. Ook dit staat in de meegeleverde handleiding beschreven.

Lees ook ons artikel: Hoe zet je een trampoline in elkaar? Stappenplan.

Controleren trampoline

Hij staat! Nu nog even controleren of alles goed is gegaan. Is de kuil bijvoorbeeld goed gegraven? Staat hij veilig en goed vast? Spring eerst zelf even op de trampoline. Begin in het midden, en spring langzaam en voorzichtig naar buiten. Spring in het begin niet te hard en bouw het rustig op. Als je nergens de grond raakt, heb je een goede kuil gegraven en is alles goed gegaan.

Let ook even op of de trampoline goed stevig staat en niet verschuift. Als hij stevig blijft staan, heb je hem goed verankert. Zo niet, dan moet je de verankering nog even controleren of eventueel extra verankering aanbrengen.

Lees ook ons artikel: Hoe je een trampoline kunt verankeren: een handleiding.

Is alles goed gegaan? Dan kan het jarenlange springplezier voor de kinderen beginnen!

Buitenspeel Koning klantenservice

Trampoline keuzehulp

Beantwoord in 2 minuten een aantal vragen en ontdek welke trampoline past bij jouw wensen!
2 minuten