Trampoline in een kleine tuin: keuzehulp

Ben je op zoek naar een trampoline voor in een kleine tuin? Dat kan behoorlijk uitdagend zijn. Het is vaak even passen en meten, maar uiteindelijk kom je altijd wel een geschikt model tegen. Bij het kiezen van een trampoline komt vaak behoorlijk wat kijken. We hebben daarom al een keuzehulp geschreven voor het kiezen van een trampoline, maar in dit artikel geven we wat extra informatie specifiek voor kleine tuinen.

Let op: we hebben het in dit artikel over consumententrampolines voor kinderen. Dit artikel heeft dus geen betrekking op fitness trampolines.

Trampoline in een kleine tuin

First things first

Ik wil in dit artikel graag zo eerlijk mogelijk zijn. Deze website heet dan wel Trampoline Koning en wij leven van de verkoop van trampolines, maar we willen een miskoop altijd voorkomen. In mijn ervaring is het zo dat een trampoline in een kleine tuin niet altijd de juiste keuze is. Een te kleine trampoline geeft vaak niet de springervaring die je wilt hebben. Dat komt o.a. doordat de veren niet ver genoeg uit elkaar staan voor een écht prettige springervaring. Daardoor zal de trampoline alsnog niet veel gebruikt worden. De ervaring leert dat kinderen het meest plezier hebben op een middelgrote of grote trampoline.

Geschikte trampoline maten

Laten we zeggen dat trampolines vanaf 330 cm en groter het altijd goed doen. De maten tussen 270 cm en 330 cm doen het vaak prima, maar je merkt al wel dat ze het wat minder goed doen dan de grote trampolines. Wanneer jij weinig ruimte in je tuin hebt, zul je snel willen kiezen voor een trampoline kleiner dan deze maten. Als je echter wilt dat de trampoline voor meerdere jaren gebruikt gaat worden, kun je je afvragen of dat met een kleine trampoline ook gaat gebeuren. Kinderen groeien snel en ontgroeien een te kleine trampoline dan ook snel.

De maat van de trampoline is niet de maat van de springmat

De maat / het formaat van een trampoline die vaak wordt aangegeven, is niet hetzelfde als de maat van de springmat. De maat is namelijk de maat van het frame. Hierbij zit ook de afmeting van de beschermrand. Dit houdt in dat de daadwerkelijke springmat van de trampoline kleiner is dan de aangegeven maat.

Stel dat je een ronde trampoline hebt met een diameter van 180 cm. De beschermrand is 30 cm breed. Dat betekent dat je aan beide kanten nog 30 cm van de trampoline maat moet afhalen om bij de diameter van de springmat te komen. De diameter van het springoppervlak is dan nog maar 180 – 60 = 120 cm! Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je een trampoline uitzoekt.

EXIT Silhouette inground trampoline 153x214cm met veiligheidsnet groen 12.95.57.40 4

Wil je toch meer lezen over het plaatsen van een trampoline in een kleine tuin? Lees dan hieronder waar je allemaal op moet letten.

De maat

Je meent het?! Ja, ik hoor het je denken. Maar de maat van de trampoline is dus van groot belang bij het kiezen van jouw trampoline voor in een kleinere tuin. De trampoline moet überhaupt in de tuin passen, maar je wilt ook zeker niet dat hij achteraf te veel ruimte in neemt die je eigenlijk nog ergens anders voor wilt gebruiken. Maar de maat van de trampoline moet ook aansluiten bij de leeftijd / lengte / gewicht van een kind. Hierover straks meer.

Ruimte in de tuin

Een handige online tool om je trampoline in te meten is de Garden Planner van Gardena. Met deze tool kun jij eenvoudig jouw eigen tuin intekenen. Vervolgens kun je gaan passen en meten waar je de trampoline wilt hebben, en kun je verschillende formaten uittesten.

Uiteraard kun je ook gewoon in de tuin aan de slag gaan met een meetlint. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. Het is in ieder geval fijn om vooraf een idee te hebben van de beschikbare ruimte, zodat je daarna kunt bepalen welk formaat trampoline het best aansluit.

Welk formaat trampoline is geschikt voor welke leeftijd?

Vervolgens kun je gaan bepalen of het wel verstandig is om een trampoline in je tuin te gaan aanleggen. Gaat het teveel ruimte innemen? Of kun je alleen een hele kleine trampoline kwijt, waarop jouw kind eigenlijk niet écht plezier kan gaan beleven? Daar moet je vooraf goed over nadenken. Als vuistregel hanteren we ongeveer onderstaande afmetingen voor het springcomfort:

  • Kinderen jonger dan 6 jaar – Niet groter dan 366 cm 
  • Kinderen ouder dan 6 jaar – Niet kleiner dan 213 cm
  • Kinderen ouder dan 10 jaar – Niet kleiner dan 270 cm

Zoals je ziet, zullen kinderen vanaf 6 jaar voor het springcomfort al een trampoline moeten hebben met een maat groter dan 213 cm. We hebben het dan puur over het springcomfort, want om er écht maximaal plezier op te hebben, zal de trampoline vaak nog wat groter moeten zijn.

Trampoline soort

Over het algemeen kun je 2 soorten trampolines onderscheiden: ingraaf trampolines en trampolines op poten. Voor een kleine tuin hebben deze 2 soorten verschillende belangrijke kenmerken. Wanneer je ervoor kiest om je trampoline in te graven, wordt dit een redelijk permanente keuze. Je gaat een gat graven waar de trampoline op / in geplaatst wordt. Dit betekent dat je de trampoline niet zomaar even opzij kunt zetten.

Een groot voordeel van een trampoline op poten is dat er geen gat gegraven hoeft te worden. Hierdoor kun je de trampoline gemakkelijk verplaatsen of afbreken wanneer je de extra ruimte in de tuin nodig hebt.

Trampoline op poten of ingraven

De vorm

Heb jij een kleine tuin? Grote kans dat deze uit rechte lijnen en hoeken bevat. De keuze wordt in dat geval sneller gemaakt voor een rechthoekige of vierkante trampoline. De reden daarvoor is simpel: een rechthoekige of vierkante trampoline kan in een kleine tuin gemakkelijk in een hoek wordt weggewerkt. Je kunt je inbeelden dat een ronde trampoline veel meer “loze” ruimte in beslag neemt en niet optimaal gebruikt maakt van de beschikbare ruimte. Wanneer er in de tuin voldoende ruimte aanwezig is is dit geen probleem, maar met een kleine tuin wil je graag zo efficiënt mogelijk met je ruimte omgaan. Een rechthoekige of vierkante trampoline benut de ruimte dan vaak beter.

Met of zonder veiligheidsnet?

Als je een kleine tuin hebt, raden we eigenlijk altijd aan om een trampoline met een veiligheidsnet te kopen. Bij trampolines die boven de grond uit steken (inground trampolines en trampolines op poten) is dit sowieso verplicht. Bij groundlevel trampolines, die volledig met de grond gelijk worden ingegraven, heb je de keuze om óf een veiligheidsnet te plaatsen, óf om valdempende veiligheidstegels rondom te trampoline te plaatsen. De valdempende ondergrond moet vaak 1 tot 1,5 meter breed zijn. Hierdoor wordt de totale diameter die je nodig hebt ineens 2 tot 3 meter groter! Wanneer je een veiligheidsnet plaatst, hoeft er geen valdempende ondergrond geplaatst te worden. Dat scheelt je dus een hoop oppervlakte.